essentiële suikers

Essentiële suikers.

Suiker is een verwarrend woord daar het synoniem is geworden aan kristalsuiker (glucose-fructose). Er zijn tal van essentiële suikers; glucosamine een suiker die wordt gebruikt voor herstel van de gewrichten is daarvan een goed voorbeeld.

Fructose is niet essentieel want het kan door het lichaam worden geproduceerd.

Dieren en de mensen die in de natuur leven, consumeren veel essentiële suikers door wilde paddestoelen, zaden, zeewier en zelfs boombast, te eten deze vormen de bron van essentiële suikers. In het lichaam functioneren deze suikers als receptoren en spelen een belangrijke rol in de gezondheid van slijmvliezen, vaatwanden en zenuwstelsel. De 8 belangrijke suikers op een rijtje:

1. Mannose is rijkelijk aanwezig in Aloë vera, linzen en fenegriekzaad.

2. Galactose aanwezig in fenegriek en melk, speelt een belangrijke rol speelt in wondgenezing.

3. Fucose, is aanwezig in paddestoelen en zenuwverbindingen.

4. Xylose is een bacterieremmer, doordoor gebruikt in kauwgum

5. N-acetylgalactosamine wordt gebruikt door dikke-darmparasieten voor hechting

6. N-acetylglucosamine aanwezig in kraakbeen en garnalen schalen, het bouwt slijmvlies en kraakbeen op.

7. Sialinezuur rijkelijk aanwezig in moedermelk en wei, bouwstof van mucines.

8. Glucose vormt oa. cellulose en glucanen, bestanddeel van de wand haver, paddestoelen

 


De wand van de mond, maag, darm, vagina en blaas bevat een slijmlaag. Slijmmoleculen, mucines, vormen zowel slijm als slijmvlies-receptoren waaraan bacteriën zich hechten. Deze belangrijke slijmmoleculen zijn geheel opgebouwd uit essentiële suikers.
N-acetylglucosamine is een bekende essentiele suiker, die aanwezig is in kraakbeen en de schalen van insecten . Het is als geneesmiddel te koop en wordt vaak gebruikt door mensen met gewrichtsklachten.  Andere essentiële suikers zijn  bijvoorbeeld Mannose,  Galactose, Fucose, Xylose, N-acetylgalactosamine en Sialinezuur.